Naši hasiči [seriál]

22.11.2009 14:10

 Keďže prichádza zima a udalostí z hasičského života o ktorých by sa dal napísať článok je veľmi málo. Prinášame vám seriál "Naši hasiči" v ktorom Vám postupne predstavíme členov nášho tímu, ich postrehy, názory atd. Je nás v tíme šestnásť aktívnych členov takže sa máte načo tešiť. Popritom sa pokúsime priblížiť laickej verejnosti náš šport.

Na začiatok predstavím náš tím a potom sa vrhneme na členov. DHZ Dežerice má jedno družstvo žien a jedno družstvo mužov. Hasičskému športu sa aktívne venujeme už šiestym rokom. Zúčastňujeme sa na okolitých súťažiach, dva roky sme účastníkom Slovensko-Moravskej hasičskej ligy(SMHL) do ktorej je zaradených trinásť súťaži, ktoré sa konajú na západnom Slovensku a Morave. Ďalej sa taktiež zúčastňujeme pretýžných súťaží, ako je napríklad Memoriál V.I.Lenina v Širokom Dole (najväčšia súťaž v československu), niektorých závodov Českej Extraligy v požiarnom útoku. Poriadame zábavy a zapájame sa tiež do rôznych kulturných podujatí.

Prvým členom, ktorého sme vyspovedali je Jaroslav Predanocy "Ešty"

 

Admin: Aký je tvoj post v time?

Jaro: Robím rozdeľovač. A mimo súťaženia sa starám o veci čo teba, aby bol materiál v poriadku a tak, ako všetci ostatní.

Admin: Ktorý post si chceš vyskúšať a prečo?

Jaro: Prúdiara a prečo? Chcem ukázať že som rýchly.

Admin: Ako si sa dostal k hasičskému športu?

Jaro: Už ani neviem, šak to som bol ešte malý chalan. Ešte zamladi to bola taká rarita, tak som sa nato dal. 

Admin: Vieme že si sa zúčastnil aj na závode sto metrov cez prekážky. Aký je tvoj názor na túto disciplínu?

Jaro: Sto metrov cez prekážky je veľmi zaujímavá disciplína. Odporúčam to vyskúšať každému. Veľa vecí sme sa tam naučili a páči sa mi to.

Admin: Ako dlho už beháš?

Jaro: Behám asi dvadsať rokov, už od žiakov. S malými prestávkami. Najskôr to bola len sranda a povinnosť obce zúčastňovať sa na previerkach. No a potom sa to rozvilo k tomu, že nás to chytilo za pačesy. A beháme to už len kôli tomu že nás to strašne baví. Už to nieje len o zabíjaní času.

Admin: Koľko času ti zaberá tento šport?

Jaro: Každý víkend, v týždni nejaké tréningy a tak. Vlastne celý rok, keď niesu súťaže, tak sú zábavy, tréningy, cvičenia.

Admin: Keď si začínal s týmto športom mal si nejaký idol?

Jaro: Nášho predsedu dedka Filina

Admin: Aký je tvoj najväčší úspech doposiaľ a tvoj zatiaľ nesplnený sen?

Jaro: Najlepší úspech, účasť na Českej Extralige a celá Slovensko-Moravská hasičská liga. A sen, Vyhrať súťaž na nejakej vyššej úrovni, Široký Dúl :D

Admin: Mnoho ľudí považuje post rozdeľovač za najťažší, ako to vnímaš ty?

Jaro: Rozdeľovač je dôležitý, ako každý post ale je to také zaujímavejšie tými tromi spojmi. Je to aj o šikovnosti toho človeka čo to vykonáva. 

Admin: Vrátime sa k tohto ročnej sezóne. Ako by si ju zhodnotil?

Jaro: Chválitebne, to je na dvojku. Hodnotím to tak, že sme si odbehli celú ligu. Zúčastnili sme sa aj Českej Extraligy, skúšali sme stovku, boli sme v Širokom dole. Hanbu sme si nespravili, myslím že v lige nás začali brať medzi seba :D

Admin: Aké ciele máš do nadchádzajúcej sezóny?

Jaro: Ciele sú jednoznačné. Uspieť v lige SMHL čo najvyššie, možno do nejakej prvej šestky. Zúčastniť sa na Extralige na pár súťažiach, ukázať že to vieme. Zúčastniť sa v Širokom Dole a spraviť tam konečne nejaký rozumný čas.

Admin: Čo ti vadí v hasičskom športe?

Jaro: V hasičskom športe mi nevadí nič.

Admin: Beháš SMHL, ktorý tím je ti najbližší?

Jaro: Najbližši tím my je Ďurďové, mám tam kamarátov s ktorými si rozumiem a sú tam dobrá partia.

Admin: Sú tímy, ktoré nebehajú ligu, prečo by mali začať?

Jaro: Lebo len v lige môžeš ukázať svoj vísledok z celého roku, kde sa ti rátajú body. Tak tam je najlepšie vidiet ako si celú sezónu behal. Mimo ligy máš nejaký ten pohár, ale stále o tebe nikto nevie.

Admin: Prečo by sa mal mladý človek venovať hasičskému športu?

Jaro: Lebo hasičský šport nieje ešte skorumpovaný, je to viac menej o šťastí, o cvičení a sú to pekne zabité víkendy. Vidíš kopec sveta, spoznáš veľa ľudí.

Admin: Čo ti hasičský šport priniesol a naopak čo ti vzal?

Jaro: Priniesol mi mnoho pekných zážitkov, spoznal som veľa ľudí. Pobehali sme celé Slovensko, Čechy. A čo mi vzal? Nevzal mi nič

Admin: Na scéne sa objavuje každým rokom viac družstiev, rastie ich kvalita. Myslíš že o tento šport ma záujem čoraz viac ľudí?

Jaro: Áno, myslím že hasičský šport pripútal veľa ľudí, veľa tímov.

Admin: Ako to vidíš s popularitou hasičského športu u vás v obci a u laickej verejnosti?

Jaro: Je to ešte stále neznámi šport, treba ho viacej medializovať a propagovať. Robiť viacej pre verejnosť možno, aby si uvedomili že je to aj dôležité a aj pekné.

Admin: Akým smerom pôjde hasičský šport v budúcnosti?

Jaro: Bude sa len a len rozvíjať, bude stale kvalitnejší a zaujímavejší.

 

 

Späť

Vyhľadávanie

Copyright © 2010 DHZ Dežerice. Všetky práva vyhradené.